Chleb na zakwasie – przepis

W ostatnim tygodniu chleb pszenno żytni na zakwasie cieszył się tak dużym powodzeniem, że nie tylko postanowiliśmy zrobić powtórkę ale pragniemy także podzielić się z Wami przepisem na to pieczywo.

Od dziś do środy możecie się u nas zaopatrzyć w chlebek bez drożdży, naturalny bez spulchniaczy i na dodatek prosto z pieca opalanego drewnem.

A dla osób cierpliwych i mających sporo wolnego czasu podajemy przepis 🙂

 

Przygotowanie zakwasu:

1 i 1/2 łyżki mąki

1 łyżka wody o temperaturze około 21 stopni

Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji po czym przykrywamy zakwas i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i 2 łyżki wody -mieszamy. Powtarzamy tą czynność codziennie przez 7 dni,  każdego dnia podwajając ilość wcześniej dodanych składników (można też pójść na skróty i wpaść do nas 🙂 – podzielimy się zakwasem).

 

Przygotowanie zaczynu:

1 szklanka mąki pszennej (140 g)

3/4 szklanki wody (170 g)

2 łyżki zakwasu (30 g)

Zakwas rozrabiamy z wodą, dodajemy mąkę i odstawiamy w temperaturze pokojowej (około 21 stopni) na 8-12 godzin.

 

Przygotowanie ciasta:

5 i 1/2 szklanki mąki pszennej (700 g)

7/8 szklanki mąki żytniej (90 g)

1 i 7/8 szklanki wody (420 g)

20 g soli

300 g zaczynu

Tak przygotowany zaczyn rozrabiamy z wodą , dodajemy mąkę pszenną i żytnią. Zarabiamy ciasto i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia. Ciasto posypujemy solą  zarabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Wskazana temperatura ciasta to około 24,5 stopnia. Następnie odstawiamy na minimum godzinę pod przykryciem. Ciasto składamy na kopertę i odstawiamy na kolejną godzinę. Następnie porcjujemy na bochenki o wadze 380 g i zwijamy delikatnie w wałek. Wkładamy do blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin. Pieczemy w temperaturze około 240 stopni przez 40-45 minut.

Z tej ilości ciasta wyjdą Wam  4 bochenki chleba o wadze 380 g albo jeden bochenek 1,5 kg .

 

Teraz sami widzicie ile pracy trzeba włożyć aby upiec na prawdę apetyczny bochenek chleba 🙂

 

Najnowsze wpisy